Pressmeddelande -
SJ fortsätter driva lokförarskola i egen regi
Bristen på lokförare i Sverige kommer att kvarstå under flera år framåt. SJ har därför beslutat att fortsätta driva lokförarskola i egen regi så länge behovet finns.
Bristen på lokförare i Sverige kommer att hålla i sig under flera år framåt, och det är tydligt att utbildningsplatserna inom YH-skolorna inte kommer att räcka till för att möta behovet av nya förare. SJ har därför beslutat att fortsätta bedriva lokförarskola i egen regi som ordinarie verksamhet så länge behovet kvarstår.
Efter årsskiftet 2024 startar två kurser med totalt 32 elever och den takten kommer sedan att hållas årligen. Basen för utbildningen kommer att bli Hagalund i Solna, men tanken är att också utveckla en hybridlösning som kan möjliggöra distansstudier.
- Det finns många fördelar med lokförarskola i egen regi. Bland annat har vi redan sett att vi får en högre kunskapsnivå på våra egna elever och det ger en mer robust kompetensförsörjning. Dessutom kan vi få bra synergieffekter i utbildningen till fordonsoperatör, eftersom den till viss del innehåller samma utbildningsdelar som lokförarutbildningen, säger Anna Lycke som är projektledare.
Filip Nyström från Växjö är en av de elever som började SJs lokförarutbildning i februari i år. Han har jobbat som tågvärd tidigare men bytte till ett vårdjobb. Efter en tid längtade han tillbaka till järnvägen och valet föll på lokförarutbildningen.
- Jag saknade järnvägsjobbet där det känns meningsfullt för mig att hjälpa andra, det upplevde jag att vi gör genom att ta människor från A till B på ett trevligt, smidigt och hållbart sätt att resa. Att hjälpa till under själva resan när resenärerna hade frågor, bekymmer eller önskemål som vi på ett eller annat sätt kunde bemöta och få resenären att känna sig hörd, det längtade jag tillbaka till. Både jobbet som tågvärd och lokförare ger arbetstagaren mycket ledig dagtid. Visst, man får jobba obekväma arbetstider, men fungerar det för en så blir det så mycket mer möjligheter att få njuta av dagsljus på sin lediga tid. Jag uppskattar min fritid och märkte att kontorstider drastiskt drar ned tiden jag får över till meningsfulla fritidsaktiviteter jämfört med arbetstiden på järnvägen. Den tiden ville jag ha tillbaka.
Filip Nyström tycker också att själva utbildningen på SJs lokförarskola är bra.
- Det märks att SJ vill att vi elever ska bli bra lokförare. Min grupp är väldigt bra, lärarna är engagerade och vi får möjlighet att omsätta mycket av teorin i praktiken genom att bland annat gå ut på bangården här i Hagalund. SJ är också en erfaren operatör med mycket kunskap. Det är ett professionellt bolag och en arbetsgivare med mycket möjligheter. Utöver det så är det kul att den ena dagen sällan är den andra lik och man får höra många roliga anekdoter. För mig är det en ekonomisk uppgradering från mitt tidigare yrke i vården, vilket också väger in. Att få förtroende för att axla ett stort ansvar för andra människor är också något som ger en slags stolthet, säger Filip Nyström.
Sedan tidigare är fyra kurser igång och efter sommaren 2023 startar ytterligare två kurser, en i Hagalund och en i Göteborg. Rekrytering till utbildningarna 2024 kommer att starta under hösten 2023.
Annonser för de nya utbildningarna publiceras i slutet av denna vecka, och ansökningstiden är öppen till 18 augusti.
Ämnen
SJ är ett svenskt reseföretag som erbjuder hållbara tågresor i egen regi och i samarbete med andra. SJ är ett av Sveriges grönaste varumärken och en del av lösningen för att klimatmålen ska nås. Koncernens drygt 4 800 medarbetare i Sverige och Norge bidrar alla till ökat tågresande – framtidens sätt att resa.
Som marknadsledande tågoperatör knyter SJ ihop Sverige, Norge, liksom Skandinaviens huvudstäder. SJ ägs av svenska staten och har som uppdrag att driva lönsam persontrafik på järnväg.