Gå direkt till innehåll
Ta tåget till höstens roligaste matupplevelser

Pressmeddelande -

Ta tåget till höstens roligaste matupplevelser

Musterier, slottsträdgårdar, naturrestauranger, hummerfiske, skördedagar, svamputflykter, syltkokning, matlagningskurser och närodlat på alla krogar. Hösten är här och landet svämmar över av matupplevelser. SJ listar tio resmål som nås lätt med tåg. Från Trelleborg till Östersund.

I höst byter många ut höstresan utomlands mot en höstweekend i Sverige. Och vad kan väl då vara bättre än några dagar i skördetidens tecken?

- Den svenska hösten bjuder på härliga matupplevelser runt om i Sverige och dessutom är Sverige kanske som allra vackrast i brytningstiden mellan sensommarvärme och klarare höstluft. Den som vill få en unik semesterupplevelse behöver inte åka långt bort, säger Tobbe Lundell, presschef på SJ.

Allt fler väljer återigen att åka tåg på semesterresan, efter en nedgång under våren. Fortfarande är trygghet i fokus både hos både SJ och kunderna.

- Trygga resor är naturligtvis viktigast just nu, men viljan att resa klimatsmart finns kvar. Fler väljer återigen tåget och det är tydligt att många kunder uppskattar våra åtgärder för trygga tågresor, som ombokningsbara biljetter, lägre beläggning på snabbtågen och möjlighet att välja plats där du kan sitta ensam, säger Tobbe Lundell.

1. Nyöppnat i Ådala

Självklart ska listan börja i Skåne, vårt allra främsta odlingslandskap. Tågresan är en njutning och det vimlar av gårdar och landsortkrogar som är värda ett besök. I Ådala, norr om Trelleborg, ligger nyöppnade Weinbergs Hotell med restaurang, en rustik gårdsbistro med fokus på råvaror från lokala bönder. Restaurangen har fått fin kritik av bland annat White Guide.

Ta sig dit: SJ-tåg till Malmö, sedan Pågatåg till Trelleborg. Och därefter lokalbuss eller taxi. Sistnämnda tar cirka 10 minuter.

Mer info: weinbergs.se

2. Lokalt matbruk i Skrea

Matintresserade har nog redan läst om det, men det tål ändå att berättas: Halland har flera av våra mest spännande och hyllade landsortsrestauranger. Äng, Stedsan in the Woods och Skrea Matbruk för att nämna några. Den sistnämnda ligger i ett vackert kulturlandskap strax öster om Falkenberg. Här "handlar det om hemvevad pasta och smårätter med grunden i lokala råvaror. Året om.", som det står på deras hemsida.

Ta sig dit: Tåg till Falkenberg. Därefter lokalbuss eller taxi. Sistnämnda tar cirka 15 minuter.

Mer info: skreamatbruk.se

3. Outdoor cooking – i Blekinge

Trenden är glasklar, och den kom innan corona. Man ska ut i naturen, ta med sig fina råvaror, plocka örter och och sedan laga lyxig mat över öppen eld. Flera arrangörer och har med detta i sitt utbud. En av dem är naturguiden Andreas Mattisson från Karlskrona. Han tar med sig grupper och en muurikka, en stor stekhäll ut i Blekinge skärgård.

Ta sig dit: Öresunds- och Krösatåg till Karlskrona.

Mer info: naturebyandreas.se

4. Big Five på Hönö

Ostron, musslor, havskräftor, räkor och hummer. Hösten är skaldjurens tid på Västkusten och från Strömstad i norr till Göteborg i söder ordnas numera skaldjurs-safaris av mängder av hotell och restauranger. Havskatten hotell och vandrarhem Hönö Röd i Göteborgs norra skärgård, är en av dem. I en safari ingår då fiske, stor middag, övernattning och frukost.

Ta sig dit: SJ-tåg till Göteborg. Sedan buss och färja.

Mer info: havskatten.com och vastsverige.com

5. Mustigt i Östergötland

Östgötaslätten är ett av våra äldsta jordbrukslandskap. Här har det odlats mat sedan 1100-talet, bland annat av cistercienmunkar på Alvastra kloster. Idag finns här en rad fina matupplevelser. I Linköping ligger restaurang ambitiösa Jord som satsar på vad naturen och landskapet kan ge, och i idylliska Borensberg vid Göta kanal finns Brunneby musteri.

Ta sig dit: SJ-tåg till Linköping. Sedan lokalbuss till Borensberg.

Mer info: restaurangjord.se och brunnebymusteri.se

6. Närkontakt med Tyresta

Att plocka svamp är ibland inte så enkelt. Det är mödosamt och inte alltid framgångsrikt, men ändock så välgörande. En alldeles gratis retreat. Eller skogsbad som det heter nu för tiden. Varför inte prova Tyresta nationalpark, söder om Stockholm, som är en av våra finaste urskogar? Parken erbjuder även guidning, lanthandel med gårdsodlade grönsaker och boende.

Ta sig dit: SJ-tåg till Stockholm. Sedan pendeltåg och lokalbuss. (Att göra utflykter hit på en vardag är att föredra, för den som har möjlighet, för att undvika trängsel.)

Mer info: sverigesnationalparker.se

7. Insyltat i Rättvik

En kurs i tiden. Ja, det får man kalla Yvonne Björs kurs i kokning av sylt, marmelad och gelé. Hon är medlem i Svenska Syltningssällskapet och hennes geléer och marmelader kokas i koppargryta över gaslåga och är certifierade av Eldrimner Mathantverk, som är ett nationellt centrum för svenskt mathantverk. Kursen hålls på Björgården i Rättvik. Passa på – i höst har Björgården öppet t om september.

Ta sig dit: SJ-tåg till Rättvik.

Mer info: bjorgarden.se och eldrimner.com

8. Jämtländska delikatesser

De senaste åren har hantverksgjord mat fått ett enormt uppsving. Det är en kraftfull rörelse av småjordbrukare, mikromejerister, lokala bagare, syltkokare och charkuterister. Och centrum för denna produktion av "gårdsmat" är nog Jämtland. Och i Östersund kan man njuta av den på Jazzkökets Saluhall. Vill man göra en roligt utflykt så tar man tåget eller lokalbussen till ekologiska Kretsloppshuset i Mörsil.

Ta sig dit: SJ-tåg till Östersund.

Mer info: jazzkoket.se och kretsloppshuset.com

9. Besök ett slott!

Sofiero slott, Läckö slott, Nynäs slott ... Vill man verkligen känna av den skördetid vi är uppe i, så rekommenderas ett slottsbesök. Flera av våra förnämsta slott har fina köksträdgårdar och kaféer. Ska man framhålla ett slott, så får det bli Gunnebo utanför Göteborg. Vid sidan om trädgården finns här också ett utomhus middagsbord att hyra. För 200 kronor per person ingår då också Primuskök, råvaror och recept till maträtten, bestick, fårplädar, örter från Gunnebos köksträdgård samt kokkaffe och fika.

Ta sig dit: SJ-tåg till Göteborg. Sedan buss eller spårvagn.

Mer info: gunneboslott.se, sök på Edible Country.

10. Löjrommens tid är nu

Den 27 september är det dags! Då beger sig en liten fiskeflotta ut i Bottenviken för att fiska siklöja, den minsta laxfisken som bär den åtråvärda ursprungsmärkta delikatessen Kalix Löjrom. Fisket pågår under två till tre veckor. Löjrom, som också kallas Bottenvikens guld, kan avnjutas på någon av Luleås omtalade krogar, sex av dem är omnämda i White guide.

Ta sig dit: SJ-tåg till Luleå

Mer info om krogar:visitlulea.se

Med reservation för eventuella ändringar till följd av den rådande situationen med coronaviruset.

För mer information och bilder från resmålen, kontakta SJs presstjänst, 010 751 51 84

Ämnen


SJ är ett svenskt reseföretag som erbjuder hållbara tågresor i egen regi och i samarbete med andra. Koncernen hade 4 600 medarbetare och en omsättning på cirka 8,6 miljarder kronor under 2019. Som marknadsledande tågoperatör knyter SJ ihop Sverige, liksom Skandinaviens huvudstäder. Varje dag väljer 150 000 personer att resa med någon av SJs 1220 avgångar från 291 stationer. SJ har utsetts till Sveriges grönaste varumärke, bästa inrikes transport och Europas mest digitala resebolag. SJ ägs av svenska staten och har som uppdrag att driva lönsam persontrafik på järnväg

Kontakter

SJs pressavdelning (enbart för journalister)

SJs pressavdelning (enbart för journalister)

Presskontakt 010-751 51 84
SJ Stockholmståg (pendeltågstrafiken)

SJ Stockholmståg (pendeltågstrafiken)

Presskontakt Vardagar (08.00-16.00): 08-30 98 21 Övrig tid: 010-751 51 84
Peter Kraméus

Peter Kraméus

Presskontakt Presskommunikatör 010-751 51 84
Jonas Olsson

Jonas Olsson

Presskontakt Presschef 010-751 51 84
Johannes Cleris

Johannes Cleris

Presskontakt Presskommunikatör 010-751 51 84
Trafikverkets pressjour

Trafikverkets pressjour

Presskontakt 0771-31 15 00
Jernhusens huvudkontor växel

Jernhusens huvudkontor växel

Presskontakt 08-410 626 00

SJ för Sverige framåt

SJ är ett svenskt reseföretag som erbjuder hållbara tågresor i egen regi och i samarbete med andra. SJ är ett av Sveriges grönaste varumärken och en del av lösningen för att klimatmålen ska nås.
Koncernens 6 800 medarbetare i Sverige och Norge bidrar alla till ökat tågresande – SJ för Sverige framåt.