Gå direkt till innehåll
Trollsjön utanför Abisko vann omröstningen om bästa svenska alternativet till en utlandresa i sommar
Trollsjön utanför Abisko vann omröstningen om bästa svenska alternativet till en utlandresa i sommar

Pressmeddelande -

Tio-i-topp-lista: Magiska Trollsjön bästa svenska alternativet till utlandsresa

Sveriges resenärer har röstat fram vilket som är det bästa svenska alternativet till en utlandsresa i sommar. Magiska Trollsjön utanför Abisko vann omröstningen. På andra plats kom Skuleskogens naturfenomen vid Höga Kusten och tredje platsen knep den tropiska stranden vid Stenshuvuds nationalpark på Österlen. Totalt kom det in över 10 000 röster under omröstningen.

Intresset för tågresor fortsätter att växa och allt fler väljer att semestra på hemmaplan. Med initiativet ”Visa ditt fantastiska Sverige” har SJ efterlyst vackra och intressanta platser runt om i landet som håller internationell klass och dessutom är klimatsmarta.

Det vinnande bidraget blev Trollsjön utanför Abisko, som jämfördes med Gardasjön i Italien. Linnea Forssell från Göteborg är resenären som ligger bakom det vinnande förslaget. Hon var uppe och fjällvandrade förra sommaren. Redan då reflekterade hon över de stora likheter som finns mellan fjällen i Abiskos nationalpark och Gardasjön, som hon besökt tidigare.

- De höga bergen, det blåa vattnet och den friska luften gjorde starkt intryck på mig. Det är underligt att vi har så vackra och lättillgängliga platser i vårt eget land, men att vi ändå tar flyget för att se liknande vyer utomlands, säger Linnea Forsell.

Med SJs nattåg går det att nå Abisko och de närliggande tågstationerna Låktatjåkka eller Vassijaure. Därifrån är det omkring sex kilometer till Trollsjön.

- Inte nog med att Trollsjön är magisk – tågresan är också mycket vacker. Det gäller inte minst sträckan från Torneträsk mot Abiskos nationalpark som bjuder på en fantastisk utsikt över Lapporten. Dessutom är resan klimatsmart. Tåget från exempelvis Stockholm till Låktajåkka släpper ut 0,02 kg koldioxid, medan en flygresa från Stockholm till Gardasjön släpper ut 318 kg koldioxid, säger Karin Starkman Ahlstedt, kommunikationsstrateg på SJ.

Totalt kom det in över 10 000 röster under omröstningen. Flest röster fick Trollsjön, följt av Skuleskogen vid Höga Kusten och stranden vid Stenshuvuds nationalpark på Österlen. Sedan finns ytterligare sju intressanta resmål från Dalarna, Västergötland, Bohuslän och Halland på tio-i-topp-listan.

Tio-i-topp-listan

Plats Jämförande destinationer Koldioxid- besparing Antal röster
1 Trollsjön – Gardasjön 318 kg 1933
2 Skuleskogen – Tingvalla 388 kg 1823
3 Stenshuvud – Karibien 1239 kg 1335
4 Åstol – Hydra 370 kg 1211
5 Kosterhavet – Abel Tasman 3295 kg 972
6 Ven – Islay 263 kg 841
7 Djäknesundet – Samos 449 kg 836
8 Sundborn – Giverny 333 kg 753
9 Borås – New York 890 kg 683
10 Mölle – Biarritz 402 kg 405

SJ har jämfört koldioxidutsläppen tur och retur för de tio svenska resmålen (SJ snabbtåg plus anslutningsresor) med utsläppen för flygresa med vanlig flygplanstyp (från Arlanda) till det utländska alternativet. Utsläppssiffrorna grundas på uppgifter från Transportstyrelsen, NTM, Vattenfall, SAS, Ventrafiken, Västtrafik och Koster Marin.

Listans utformning

I början av 2019 efterlyste SJ svenska sommardestinationer som alternativ till utländska resmål. Engagemanget bland Sveriges resenärer var stort och över 1 000 förslag kom in under perioden 21 januari – 15 februari.

En jury fick sedan ta fram en nomineringslista. I juryn ingick Per J Andersson, grundare av resetidningen Vagabond; Susanna Elfors, grundare av sajten tagsemester.nu; Jenny Engström, Svenska Turistföreningen samt Katarina Myrberg, redaktör för tidningen Kupé.

Efter en urvalsprocess nominerade juryn tio klimatsmarta resmål i Sverige. Därefter genomförde SJ en publik omröstning under perioden 21 mars – 3 april. Totalt kom det in över 10 000 röster. Tio-i-topp-listan rangordnar de olika resmålen utifrån resultatet av omröstningen. För motiveringar för respektive resmål se bilaga. 

För ytterligare information samt bilder från resmålen, kontakta:

Karin Starkman Ahlstedt, Kommunikationsstrateg SJ 010-751 51 84 eller karin.starkmanahlstedt@sj.se

SJs presstjänst, 010-751 51 84 eller press@sj.se

Ämnen


SJ är ett svenskt reseföretag som erbjuder hållbara tågresor i egen regi och i samarbete med andra. Koncernen omsätter cirka 7,9 miljarder SEK och har 4 600 medarbetare. Som marknadsledande tågoperatör knyter SJ ihop Sverige, liksom Skandinaviens huvudstäder. Varje dag väljer 140 000 personer att resa med någon av SJs 1 200 avgångar från 284 stationer. 

Kontakter

SJs pressavdelning (enbart för journalister)

SJs pressavdelning (enbart för journalister)

Presskontakt 010-751 51 84
SJ Stockholmståg (pendeltågstrafiken)

SJ Stockholmståg (pendeltågstrafiken)

Presskontakt Vardagar (08.00-16.00): 08-30 98 21 Övrig tid: 010-751 51 84
Peter Kraméus

Peter Kraméus

Presskontakt Presskommunikatör 010-751 51 84
Jonas Olsson

Jonas Olsson

Presskontakt Presschef 010-751 51 84
Johannes Cleris

Johannes Cleris

Presskontakt Presskommunikatör 010-751 51 84
Trafikverkets pressjour

Trafikverkets pressjour

Presskontakt 0771-31 15 00
Jernhusens huvudkontor växel

Jernhusens huvudkontor växel

Presskontakt 08-410 626 00

Relaterat innehåll

Kraftig ökning av midsommarresandet med SJ

Kraftig ökning av midsommarresandet med SJ

Allt fler resenärer väljer tåget till midsommar. SJ ser en kraftig resandeökning på hela 34 procent, jämfört med fjolåret. Störst är intresset för att resa under torsdagen den 20 juni.

Tågsemestra i Bergslagen under sommaren

Tågsemestra i Bergslagen under sommaren

För tredje året i rad erbjuder Tåg i Bergslagen sommarkortet, vilket gör det enklare att tågsemestra på hemmaplan. Kortet ger resenärerna tillgång till obegränsat resande under tre sammanhängande dagar.

SJ för Sverige framåt

SJ är ett svenskt reseföretag som erbjuder hållbara tågresor i egen regi och i samarbete med andra. SJ är ett av Sveriges grönaste varumärken och en del av lösningen för att klimatmålen ska nås.
Koncernens 6 800 medarbetare i Sverige och Norge bidrar alla till ökat tågresande – SJ för Sverige framåt.