Gå direkt till innehåll

Ämnen: Undersökningar, rapporter

SJ konstaterar att utredningens förslag om att inrätta en ny, statligt driven försäljningskanal med obligatoriskt utbud av all trafik genom att skilja av SJs försäljningskanaler, skulle tvinga SJ till namnbyte.

Utredningsförslag kan tvinga SJ till namnbyte (SOU 2020:25)

SJ ser positivt på förslagen kopplade till att skapa en digital infrastruktur som binder ihop olika aktörers befintliga system, men övriga förslag kan ifrågasättas på goda grunder. Förslaget om att avskilja SJ försäljningskanaler slår sönder SJs fundamentala verksamhetsprocesser, straffar innovation och utveckling, vilket innebär att SJ tvingas byta namn och investera i ett nytt varumärke.

Visby och Liseberg är svenskarnas sommarfavoriter

Visby och Liseberg är svenskarnas sommarfavoriter

Sverigesemester är hett i sommar. Visby är den sommarstad som ligger svenskarna allra varmast om hjärtat och Liseberg är den populäraste turistattraktionen, enligt SJs Sifo-undersökning. Städer som Stockholm, Göteborg och Malmö är populära och även badvänliga städer i syd som Halmstad, Karlskrona, Varberg och Ystad kvalar in på tio i topp-listan.

Kraftigt bokningstryck på sommarens tågresor

Kraftigt bokningstryck på sommarens tågresor

Bokningarna av SJ-biljetter inför sommarens semesterresor ökar kraftigt. För perioden juni-augusti har biljettbokningen ökat med 32 procent, jämfört med förra året.

Sportlovsresandet ökar kraftigt

Sportlovsresandet ökar kraftigt

Fler barnfamiljer än tidigare väljer tåget under sportlovsveckorna. Köpenhamn är det resmål som ökar mest, samtidigt som flest reser till Stockholm och Göteborg. Totalt ökar SJs sportlovsbokningar med 13 procent, jämfört med fjolåret.

Svenska folket: Så reser vi under vintern

Svenska folket: Så reser vi under vintern

Nära hälften av svenskarna planerar för en vintersemester, varav en fjärdedel väljer att semestra inom Sverige. Hos sverigesemestrarna är det främst skidåkning som lockar. Samtidigt är tåget det mest populära kollektiva färdmedlet. Det visar SJs nya Sifo-undersökning.

 6 av 10 svenskar väljer att Sverigesemestra i sommar

6 av 10 svenskar väljer att Sverigesemestra i sommar

Svenskarna är ovanligt ressugna i sommar och allra mest reser de inom Sverige. De flesta hälsar på nära och kära och tåget är sommarens mest populära kollektiva färdsätt. Det visar SJs Sifo-undersökning.

Resenärerna gillar SJs ombordpersonal

Resenärerna gillar SJs ombordpersonal

Resenärerna på ett SJ-tåg som är försenat kan vara lika nöjda som passagerarna på ett tåg som kommer i tid. Personalens service och information är avgörande för kundnöjdheten. SJs tågpersonal ombord får toppbetyg i en ny undersökning.

SJ prisas som bäst på kommunikation

För andra året i rad har Sveriges kommunikatörer röstat fram SJ som bäst på kommunikation. SJ räknas även som näst bäst i landet på kriskommunikation, 3 300 professionella kommunikatörer har deltagit i undersökningen.

SJ bästa hållbarhetsvarumärke för andra året

SJ är branschbäst på hållbarhet bland alla svenska tåg-, buss- och taxibolag. Det visar undersökningen Sustainable Brands som korar Sveriges mest hållbara varumärken. 8 015 konsumentar röstade fram SJ som mest hållbara persontransportföretag.

Rekordresande med tåg på julafton

Normalt brukar julafton vara en av de lugnaste resdagarna på året, i år är tågen i stort sett fullbokade på många linjer denna dag. En ny undersökning gjord bland SJs resenärer visar att var sjätte tågresenär kommer att resa även på julafton i år.

SJs Resebarometer: Stockholm hetast för svenskarna i sommar

I sommar är det staden Stockholm som gäller för semesterfirarna. Det visar SJs nya Resebarometer, ett samarbete mellan SJ och dess kundtidning Kupé. Liseberg är den attraktion som flest vill besöka. Gotland och Västkusten är de resmål som lockar flest.

SJ presenterar kvartalsrapport för tredje kvartalet 2008

Välkommen till SJs presskonferens torsdagen den 30 oktober klockan 11.00 när VD Jan Forsberg sammanfattar SJs ekonomiska resultat för perioden juli - september 2008.

Tid: Torsdagen den 30 oktober 2008, klockan 11.00

Plats: SJs huvudkontor, Centralplan 19, Stockholm

Rapporten och VDs presentation finns att hämta på www.sj.se/q3 från klockan 11.00 den 30 oktober 2008. <

SJ - Sveriges grönaste varumärke

SJ har utsetts av svenska folket till Sveriges grönaste varumärke. Bakom utmärkelsen står varumärkesbyrån Differ som har frågat 1000 personer om vilket varumärke som de anser är Sveriges grönaste. SJ ligger i topp inom kategorin resor och är även det företag som fått högst medelvärde totalt bland Sveriges hundra största varumärken.
- Det är glädjande att SJs arbete med miljöfrågor är så välkänt

Rekordmånga tar tåget

Tåget fortsätter att ta marknadsandelar. Under första halvåret 2006 ökade resandet med SJ 12 procent och resultatet efter finansiella poster blev 244 miljoner kronor (155). Tåget tar marknadsandelar från såväl bil och buss som flyg. Nästan 1,5 miljoner fler resenärer valde tåget jämfört med samma period förra året. Framförallt är det försäljningen av enkelbiljetter som har ökat, vilket innebär

Tåget tar marknadsandelar från bilen

Pressmeddelande 2006-06-15 Det blir allt mer populärt att välja tåget framför bilen eller flyget och SJ säljer biljetter i rekordtakt. Färsk statistik visar att det är bilen som tappar andelar. Siffrorna pekar uppåt för tåget, sedan årsskiftet har andelen av det totala resandet ökat med tre procentenheter, medan flyget står still och bilresandet tappar tre procentenheter. Tågets andel av d

50 000 har använt SJs Internet ombord

Sedan starten i höstas har 50 000 användare kopplat upp sig mot Internet ombord på SJs X 2000-tåg. Det befäster SJs position som världens mest uppkopplade tågbolag. Efter en försiktig start har SJs tjänst Internet ombord gått bättre än förväntat. På ett halvår har 50 000 resenärer kopplat upp sig mot Internet. Över hälften av dem har kopplat upp sig de senaste två månaderna. – Allt fler

Det finns platser kvar i SJs jultåg, men..

Knappt två veckor före julafton är många tågavgångar inför julhelgen redan utsålda. I år är det den 22 och 23 december som blir de stora resdagarna och på nattågen till och från Jämtland finns det bara enstaka platser kvar. Men den som är lite flexibel kan fortfarande hitta billiga tågbiljetter. Julen är årets största reshelg och SJ räknar med att cirka 300 000 julfirare kommer att resa de när

SJ för Sverige framåt

SJ är ett svenskt reseföretag som erbjuder hållbara tågresor i egen regi och i samarbete med andra. SJ är ett av Sveriges grönaste varumärken och en del av lösningen för att klimatmålen ska nås.
Koncernens 6 800 medarbetare i Sverige och Norge bidrar alla till ökat tågresande – SJ för Sverige framåt.