Pressmeddelande -
SJ: Så ska Sveriges järnväg rustas för framtiden
Det behövs en högre ambitionsnivå för att komma tillrätta med det stora kapacitetsunderskottet på järnvägen och samtidigt rusta befintliga järnvägar. Det skriver SJ i sitt svar till regeringen på remissen om nationell plan för transportsystemet, som lämnas in i dag.
Kapaciteten på den svenska järnvägen är låg i förhållande till de behov som finns redan i dag. Prognoserna pekar på att vi redan år 2035 kommer att vara närmare 12 miljoner svenskar. Det gör att Trafikverkets förslag i den nationella planen är otillräckligt.
- Det krävs större satsningar på järnväg om vi ska kunna nå Sveriges ambitiösa miljömål. Samtidigt som vi ökar kapaciteten på våra järnvägar måste vi satsa pengar på att rusta upp våra befintliga banor, säger SJs strategi- och affärsutvecklingsdirektör Lena Herrman.
SJ menar att insatserna i den nationella planen borde prioriteras och planeras efter stråk, det vill säga sammanhållna sträckor istället för efter geografisk indelning.
Viktiga områden där SJ vill höja ambitionsnivån:
- Standard- och kapacitetshöjande åtgärder bör göras på Stockholm-Oslo under perioden. Trots hög efterfrågan gör kapacitetsbristen redan i dag att det inte är möjligt att utöka trafiken.
- Ökade kapacitetsförstärkningar på Västra och Södra Stambanorna krävs.
- Västkustbanan bör skyndsamt uppgraderas till dubbelspår hela vägen och inte som planerat efter 2029. Redan i dag hade SJ kört fler avgångar om kapaciteten hade räckt till.
- Fokus på byggandet av dubbelspår på Ostkustbanan.
- Kapaciteten på de tre infarterna till Stockholm, Göteborg och Malmö behöver ökas på grund omfattande trafikering. Planerade satsningar som t ex Ostlänken, Västkustbanan, Lund-Hässleholm ökar belastningen ytterligare.
- Arbetet med att uppgradera Västkustbanan till 250 km/h bör inledas under planperioden. Också dubbelspåret på Ostkustbanan bör planeras för minst 250 km/h.
- Ambitionsnivån för höghastighetsbanorna bör höjas. För att regeringens restidsmål ska realiseras och en stor arbetsmarknadsregion ska skapas i Södra Sverige behöver de byggas snabbt och för 320 km/h.
För mer information kontakta:
Pär Helgesson, projektchef SJ, 010-7515788, eller
SJ Press, 010-751 51 84, press@sj.se
Ämnen
SJ är ett svenskt reseföretag som erbjuder hållbara tågresor i egen regi och i samarbete med andra. Koncernen omsätter cirka 7,5 miljarder SEK och har 4 500 medarbetare. Som marknadsledande tågoperatör knyter SJ ihop Sverige, liksom Skandinaviens huvudstäder. Varje dag väljer 130 000 personer att resa med någon av SJs 1 100 avgångar från 275 stationer.